stomerij sassen gordijnen

Gordijnen

 

Gordijnen zijn de blikvangers in huis, maar ook gevoelig voor stof, veroorzaakt door luchtstromen van buitenaf (luchtventilatieroosters, open ramen en deuren). Ook het branden van kaarsen of de open haard geeft stof en vuil aan de gordijnen.

Gordijnen verzamelen ongewild stof, haren en ook sporen van schimmels. Bovendien vinden insecten het heerlijk om zich te nestelen in gordijnen.

Een regelmatige reiniging zorgt niet alleen voor een langere levensduur van uw gordijnen, maar is ook essentieel voor een gezonde leefomgeving. Er bestaat een enorme variëteit in weefsels van gordijnen, die door hun samenstelling verschillende manieren van onderhoud vergen.

Als professionele textielverzorgers hebben wij de specialistische kennis in huis en bieden u optimale kwaliteit en een perfecte dienstverlening. Wij beschikken over aangepaste apparatuur voor het zorgvuldig reinigen van de verschillende kwetsbare materialen.

stomerij sassen gordijnenHet persen en doorstomen van gordijnen

Na de reiniging geven wij de gordijnen een nabehandeling om deze weer mooi glad en strak te maken. Dit persen van de gordijnen doen wij op een specifieke stoompers. Op deze gordijnenpers wordt door middel van onderstoom de vezels hersteld in de gewenste vorm. Door het vacuüm zuigen wordt de stof gefixeerd en af geglansd. De gordijnen zullen na deze persbehandeling weer strak en mooi afhangen.

Binnen 4 werkdagen heeft u uw schone gordijnen weer retour.

Online door heel Nederland

Bent u niet in de gelegenheid om naar onze winkel in Haarlem te komen: met onze Online-Stomerij zijn we u graag in heel Nederland van dienst.

Meer informatie?

Heeft u een vragen over vlekken of over de behandelingsmethoden. Wij hebben een overzicht gemaakt met veelgestelde vragen en antwoorden. Neem contact met ons op als uw vraag er niet bijstaat.

Veelgestelde vragen over stoomgoed

De huisstofmijt voedt zich met huidschilfers, die wij dagelijks in huis verliezen. De huisstofmijt houdt zich graag op in dekbedden, matrassen, kussens en gordijnen. Veel mensen zijn allergisch voor deze huisstofmijt. Na het professioneel laten reinigen van uw kleding en woningtextiel is deze huisstofmijt verwijderd.

Met name moderne, technisch hoogstaande stoffen kunnen niet chemisch gereinigd worden. Deze stoffen worden vaak gebruikt in outdoor en skikleding. Stoffen met ademende eigenschappen waarbij het transpiratievocht van binnenuit wel afgevoerd moet kunnen worden. Deze stoffen kunnen meestal niet chemisch gereinigd worden: Dit heeft met de kunststoffen en zachtmakers te maken die in deze stoffen zijn verwerkt. Meestal kunststof coatings aan de binnenkant van de stof of met kunststof afgeplakte naden. Om deze stoffen op de juiste manier te reinigen gebruiken wij speciale ‘lanadol’ wasmachines. Met water en aangepaste zepen en oplosmiddelen wordt uw kledingstuk weer mooi en schoon. Ook bij deze behandeling is het mogelijk om een extra water- en vuilafstotend behandeling te geven.

Thuis beschikt u over een moderne apparatuur met een veelheid aan programma’s voor het wassen en drogen van bijna al uw textiel. Het lijkt zo logisch wanneer het etiket aangeeft dat het in de wasmachine gewassen mag worden. Toch blijft het oppassen: zeker met mooie natuurlijke Het lijkt zo logisch wanneer het e etiket aangeeft dat het in de machine mag gewassen. Toch blijft het oppassen: zeker met mooie natuurlijke stoffen zoals wol, mohair, linnen, zijde en viscose. Deze materialen hebben als eigenschap dat het lichaamsvocht goed opneemt. Wanneer deze kwetsbare materialen met water in de (huishoud)wasmachine worden gewassen kan er onnodige kreukvorming en vervilting ontstaan. De stomerij maakt gebruik van mildere en ruimere wasmachines en speciale zepen waardoor het kledingstuk ook na het wassen in water mooi blijft.

Oeps, een vlek? Niet aankomen! Vlekverwijdering is een vak apart! Wanneer men een vlek ontdekt op de kleding of woningtextiel is men geneigd hier zelf iets snel aan te doen. Echter, meestal werkt dit averechts! De vlek wordt groter, dringt dieper in de vezel, er ontstaat een nieuwe kring of de stof wordt lichter door het wrijven.. En helaas bestaan er nog steeds geen wondermiddeltjes, zelfs niet Grootmoeders Tips! Dus doe geen pogingen om de vlek te verwijderen. Probeer hoogstens te voorkomen dat de vlek verder uitloopt: droog deppen met een schone doek. Dan snel naar de stomerij: deze zal met de juiste oplosmiddelen en machines de vlek netjes kunnen verwijderen. Zo zijn o.a. vet-, smeer- en olijfolie vlekken meestal geen probleem voor ons.

Zodra er een vlek ontstaan is geven wij het advies om deze te laten drogen of hooguit licht te deppen ( ‘kloppen’) met lauwwarm water; Vooral niet te nat maken. Vervolgens naar de stomerij gaan!

Het wasetiket wordt door de leverancier op het textiel aangebracht om te voorkomen dat er een verkeerde reinigingsmethode wordt toegepast. Indien er geen wasetiket aanwezig is, is dit voor ons geen probleem; Wij hebben specialistische kennis van alle materialen en kunnen vaststellen uit welke grondstof uw stoomgoed bestaat (wol, katoen of kunstvezels etc.). Ook kunnen wij onderzoeken of een stof veredeld is door verving, bedrukking en dergelijke. Wij analyseren uw stoomgoed en passen daarna de juiste reinigingsmethode toe.

Natuurlijk staan wij in voor ons vakmanschap. Klanttevredenheid staat bij ons hoog in het vaandel. Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Textielreinigers NETEX, de branchevereniging voor textielreinigers. Tevens beschikken wij over het Netex Milieucertificaat en het Totaal

Kwaliteitscertificaat. Dit betekent een extra garantie dat wij werken volgens strikte normen voor kwaliteit, hygiëne, arbeidsomstandigheden en milieuzorg. Ook gebruiken wij de leveringsvoorwaarden, die Netex samen met de Consumentenbond heeft opgesteld. Indien u een klacht heeft zijn deze leveringsvoorwaarden een leidraad voor ons. Wij zullen er alles aan doen om het niet zover te laten komen, maar voor klachtenbehandeling zijn wij aangesloten bij OKB (technische beoordeling door Onafhankelijke Klachten Beoordeling) en bij de Geschillencommissie Textielreiniging (onafhankelijke geschillencommissie).

Natuurlijk doen wij onze uiterste best om alle vlekken te verwijderen. Vlekken worden van te voren beoordeeld, vervolgens met het juiste oplosmiddel behandeld en gereinigd. Wanneer de vlek er niet uit is na de reiniging wordt het procédé herhaald. Meestal geeft het dan wel een goed eindresultaat. Soms lukt het ons helaas niet, ondanks al onze inspanningen, om een vlek geheel te verwijderen.

Nee, integendeel: regelmatig laten reinigen van uw kledingstuk voorkomt slijtage. Juist het vuil dat (te lang) in de stof blijft veroorzaakt slijtage.

Stoomgoed kan heel soms krimpen tijdens de professionele reiniging. Er kan dan sprake zijn van een relaxatiekrimp tot maximaal 3%. Bij wassen in water is dit risico voor met name natuurlijke materialen (wol, zijde, linnen, viscose en katoen) echter veel groter!

Door een professionele behandeling van het artikel wordt de levensduur van het kledingstuk en woningtextiel verlengd. Het gereinigde artikel is weer als nieuw, zonder enig verlies van de oorspronkelijke kwaliteit. Zo beschouwd is professionele textielreiniging al een duurzame activiteit: het artikel gaat langer mee of krijgt een tweede leven! Maar ook het reinigingsproces zelf is duurzaam. Door toepassing van moderne technieken en machines wordt voorkomen dat oplosmiddelen in het milieu (water en/of lucht) terechtkomen. Ook wordt steeds gezocht naar milieuvriendelijke en biologisch afbreekbare oplosmiddelen die in het reinigingsproces de gewenste kwaliteit leveren.

Voor het reinigen is “stomen” niet de juiste benaming; Dit moet eigenlijk chemisch reinigen zijn. Het chemisch reinigen gebeurt in gesloten machines, te vergelijken met een soort grote wasmachines. Het vuil en de vlekken worden verwijderd met zeep en een oplosmiddel. Dit oplosmiddel is zacht van aard en beschermt kwetsbare materialen waardoor de stof niet gaat krimpen of vervilten. Stoom wordt alleen gebruikt bij de afwerking: het strijken en persen.

Veelgestelde vragen over gordijnen

Verduisterende gordijnen of gordijnen gevoerd met een verduisteringsstof kunnen heel goed chemisch gereinigd worden. De stof zal mooi blijven. Indien echter gordijnen gevoerd zijn met een rubberen verduisteringsstof kan een reiniging problemen geven. Door veroudering (lichtinwerking en verdroging) kan deze rubber poreus worden. Er ontstaan dan minuscule breukjes in de stof. Wanneer deze gordijnen gereinigd worden kan de rubberen laag loslaten.  De rubberen verduisteringsstof is dan onbruikbaar geworden.  Met chemisch reinigen is het risico op stukgaan van de rubber iets groter dan bij natwassen. Meestal raden wij aan de gordijnen met rubberen verduisteringsstof in dat geval te natwassen.  Het reinigen van deze gordijnen geschiedt geheel voor risico van de klant.

Gordijnen die zwaar vervuild zijn door nicotine aanslag of door kaarsen worden meestal weer mooi schoon met chemisch reinigen. Ook vervuiling door de open haard of luchtrooster wordt met chemisch reinigen weer mooi schoon.

Helaas lossen vochtkringen (o.a. door waterschade) niet op tijdens chemisch reinigen. Eventueel is er met natwassen wel een mogelijkheid om de vochtkringen op te lossen, maar is er weer een groot risico op krimp.

Geen enkel probleem. Wij meten uw gordijnen voor het reinigen altijd op. Enerzijds om de kwaliteit te kunnen waarborgen in verband met de relaxatiekrimp (maximaal 3%) en anderzijds om te voorkomen dat de kosten hoger uitvallen. Wij zullen altijd contact met u opnemen indien de prijs afwijkt van het bedrag dat overeengekomen is tijdens het bestelproces.

Hoe meet ik hoeveel m2 gordijn ik heb?

Het doorgeven van het correcte aantal vierkante meters gordijn is belangrijk voor het afgeven van een realistische prijsindicatie. Bij het berekenen van de oppervlakte gaat u als volgt te werk:

de online stomerij stomerij-sassen_betrokken medewerkers

Bepaal de lengte van de gordijnen (bv. X cm)
Dit is het eenvoudigst door de gordijnen al hangende op te meten (van boven naar beneden);
Bepaal de breedte van de gordijnen
Hierbij is het belangrijk om de volledige breedte te meten. Een veelgemaakte fout is dat de breedte van het raam wordt gemeten. Dit is niet accuraat aangezien er normaliter veel plooien in een gordijn zitten. De oppervlakte van het raam is de breedte van de onderkant (zoom) van het gordijn. (bv. Y cm).

De oppervlakte van het gordijn is: X (maal) Y = Z m2.

Op verzoek kunnen wij u als service speciaal band opsturen waarmee u de gordijnen kunt merken.

Het is het mooiste om gordijnen die strak naast elkaar hangen tegelijk te laten reinigen. Ze worden dan tegelijk in hetzelfde bad gereinigd.

Tijdens het reinigingsproces kunnen de ringetjes blijven zitten. Heel zelden treffen wij ringetjes die toch verhard zijn (door uitdroging). Deze kunnen dan wel stuk gaan. De touwtjes kunnen opgeknoopt vast blijven aan de blinds.

In principe kunnen gordijnen met ijzeren ringen goed gereinigd worden. Toch kan het gebeuren dat een ring te smal in de stof is vastgemaakt en deze tijdens het reinigingsproces loslaat. Hiervoor is de professionele reiniger niet verantwoordelijk.

De huisstofmijt voedt zich met huidschilfers, die wij dagelijks in huis verliezen. De huisstofmijt houdt zich graag op in dekbedden, matrassen, kussens en gordijnen. Veel mensen zijn allergisch voor deze huisstofmijt. Na het laten reinigen van uw gordijnen is deze huisstofmijt verwijderd.

Zijden gordijnen kunnen heel mooi chemisch gereinigd. Wel maken we u er op attent dat zijden gordijnen erg gevoelig zijn voor lichtinvloeden van buitenaf. De zijde verzwakt erg snel in (zon)licht. Hoewel dit vóór het reinigen soms nog niet zichtbaar is kunnen na het reinigen sommige banen scheurtjes vertonen. Helaas is dit door de vergaande verzwakking van de zijden stof niet te voorkomen.

Tegenwoordig zijn de gordijnen voorzien van kunststof ingenaaide staafjes waar de haken aan zijn opgeschoven. Het is beter om de haakjes er van te voren af te schuiven om te voorkomen dat deze tijdens het reinigingsproces loslaten. De staafjes kunnen blijven zitten. Ook de loodjes onder in de zoom van het gordijn hoeft u er niet uit te halen.

Verduisterende gordijnen of gordijnen gevoerd met een verduisteringsstof kunnen heel goed chemisch gereinigd worden. De stof zal mooi blijven.

Indien echter gordijnen gevoerd zijn met een rubberen verduisteringsstof kan een reiniging problemen geven. Door veroudering (lichtinwerking en verdroging) kan deze rubber poreus worden. Er ontstaan dan miniscule breukjes in de stof. Wanneer deze gordijnen gereinigd worden kan de rubberen laag loslaten. De rubberen verduisteringsstof is dan onbruikbaar geworden. Met chemisch reinigen is het risico op stukgaan van de rubber iets groter dan bij natwassen. Meestal raden wij aan de gordijnen met rubberen verduisteringsstof in dat geval te natwassen. Het reinigen van deze gordijnen geschiedt geheel voor risico van de klant.

Hoewel met chemisch reinigen de kans klein is dat gordijnen krimpen, kan relaxatiekrimp niet worden uitgesloten (max 3%). Relaxatiekrimp kan ontstaan wanneer gordijnen tijdens de fabricage teveel opgerekt worden: tijdens de reiniging gaan de draden weer terug naar hun oorspronkelijke vorm.

Voordat wij uw gordijnen stomen meten wij het exacte oppervlakte op. Na afloop wordt opnieuw het aantal vierkante meters gemeten en wordt gecontroleerd óf de mogelijke relaxatiekrimp binnen de marge is gebleven.

Hoewel soms het wasetiket vermeldt dat de gordijnen kunnen worden gewassen, raden wij dit in de meeste gevallen toch af. Door het wassen in water neemt de vezel veel water op en zwelt. Bij het drogen van de vezel zal de stof erg in elkaar gaan haken waardoor er krimp en kreukvorming ontstaat. Dit is vaak een onherstelbare beschadiging.

Over het algemeen kunnen de meeste gordijnen alleen chemisch gereinigd worden, oftewel gestoomd. Het reinigen gebeurt in een grote machine, met een chemisch oplosmiddel dat vuil en aanslag oplost. Het drogen gebeurt in dezelfde machine. Daarna worden de gordijnen handmatig met stoom geperst.